DODONI MANOURI SIR I DODONI SAGANAKI SIR OD HRANE MEDITERANA

Član Helenskog privrednog udruženja Srbije, Hrana Mediterana, Vam predstavlja dva nova proizvoda u ponudi, a to su Dodoni manouri sir i Dodoni saganaki sir.

  • Dodoni manuri sir je grčki tradicionalni polu-tvrdi sir napravljen od surutke od 100% kozijeg I ovčijeg mleka. Ovaj sir je zaštićenog geografskog porekla, koristi se i za pravljenje slatkiša, kolača, a može se jesti i u slatkoj varijanti posut medom. Manuri ima kremastu teksturu, sličan je feti istog proizvodjača ali ima blaži ukus i manje je slan. Odlično se kombinuje uz crveno vino.

Možete ga pronaći u pakovanju od 200g u Mercatoru, Idei, Rodi ili poručiti na www.hranamediterana.rs/manouri.

  • Dodoni saganaki je tradicionalni grčki žuti tvrdi sir, a naziv je dobio po tradicionalnom grčkom jelu Saganaki. Napravljen od mešavine ovčijeg i kozijeg mleka, a svetski je poznat po svom karakterističnom ukusu. Karakteristično kod ovog sira je što je jako ukusan i brzo se priprema, namenjen je za prženje, pečenje i pohovanje.

Možete ga pronaći u pakovanju od 100g u Mercatoru, Idei i Rodi ili poručiti na www.hranamediterana.rs/saganaki.

Sastojci za pripremu:

70g brašna
100g dodoni saganaki sira
posuda hladne vode
maslinovo ulje
1 limun

Priprema:
Isecite dodoni saganaki na dve kriške. Sir prvo potopite u posudu sa vodom, a zatim u brašno. Istresite višak brašna. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Na zagrejanom ulju pecite sir sa obe strane po 2 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju korica. Tako ispečene stavite na ubrus kako bi upilo višak ulja. 
Servirajte na tanjir i iscedite malo limuna preko. Servirati toplo.

Prijatno!